Паметникът беше върнат на мястото му след реставрация

Паметникът на "Цар Освободител" се завърна на мястото си пред сградата на парламента.


Припомняме ви, че заради огромни пукнатини имаше опасност монументът да се срути.


Преди 3 месеца той беше свален за спешна реставрация. Проектът е на стойност милион и 200 хиляди лева. Очаква се скулптурата да възвърне пълния си блясък за честванията по случай 135-годишнината от Освобождението на България, следващата пролет.


В началото на 19 век след обявен международен конкурс в София пристигат 120 сандъка със 120 проекта с общо тегло 22 хиляди килограма. Те били изложени на княжеския манеж и оценявани от жури, в което участвал и княз Фердинанд.


След няколко заседания избират проекта на италианския архитект Арналдо Цоки. През април 1901 г. е положен основният камък. Шейната с конната статуя на Царя Освободител тръгва от софийската гара, теглена от биволски впрягове на път за площада пред Народно събрание през зимата на 1907-ма.


Частите са сглобени и през лятото на същата година е официалното откриване. Изразходени са били 400 000 златни лева. 38 години по-късно София се възстановява от бомбардировките от Втората Световна война.


Още тогава се е знаело са слабото място. Краката, носещи 5-тонната скулптура са с толкова големи пукнатини, че се налага спешна реставрация. Така през септември 105 години след откриването си, Царят полетя към земята. 3 месеца по-късно краката са чисто нови. Укрепена и е патината.


"Сега новото е, че фигурата вече не разчита на краката на коня. Композицията разчита на специална, невидима за окото конструктивна система, която носи тежестта. Отвътре!", разказва зам.-кметът на София по култура Тодор Чобанов.


В нея ще бъде вграден и свитък. Освен посланията в капсулата са запечатани и имената на всички участвали в реставрацията.


Официалното откриване на паметника ще бъде на 3 март догодина.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Живко Константинов