В пет области в страната е обявен жълт код

Жълт код е обявен за деня на Света Анна в пет области в страната - София, Видин, Монтана, Перник и Кюстендил. Това означава, че времето там ще бъде потенциално опасно.

 

Въпреки че времето не е необичайно за сезона, властите предупреждават гражданите да бъдат внимателни.

 

По-сериозно ще е положението в областите Благоевград, Пазарджик, Смолян и Кърджали, където е обявен код "оранжево". Там се очаква времето да бъде опасно.

 

Студ и валежи трайно ще обхванат страната от неделя. Ледената зимна прегръдка ще продължи няколко дни. Ще вали в цяла България - в северозападните райони и по-високите полета на западните части снежинките ще образуват покривка, в останалата част от страната ще падне дъжд, който постепенно ще премине в сняг заради понижението на температурите.

 

Значителни ще бъдат валежите главно в Южна България и особено в Рило-Родопската област, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Към 14 часа температурите ще бъдат в широк интервал - от 1-3 градуса в северозападните райони и високите западни полета, до 10-12 градуса в Югоизточна България и по Черноморието. В следобедните часове и вечерта и там ще се понижат.

 

Минималните температури в повечето места ще бъдат измерени във вечерните часове на неделният ден – между минус 5 и 0 градуса. В района на София ще вали сняг и ще се образува снежна покривка. През деня температура ще достигне 1 градуса, но вечерта ще около минус 5 градуса.

 

Ще очакваме да ни изпратите вашите снимки и видео клипове в рубриката „Моята новина”.