В четири области е обявен код „оранжево”, в шест - код "жълто". Предупрежденията са за опасност от образуване на поледици

Студ и валежи трайно обхващат страната от неделя. Ледената „прегръдка” на зимата ще продължи няколко дни. Западните Балкани също са сковани от виелици и сняг. Зимата взе и пет жертви в Хърватия и Сърбия.

В четири области в страната е обявен код „оранжево” - Кърджали, Смолян, Пазарджик и Благоевград.

За още шест области е обявен код „жълто” - София-област, София, Перник, Кюстендил, Монтана, Видин.
Очаква се снеговалеж и образуване на снежна покривка. Синоптиците предупреждават и за опасност от образуване на поледици.

В планинските части ще вали обилен сняг и ще се образува съществена снежна покривка, но за момента обстановката е спокойна.
В Област Смолян снежната покривка достигна 40 см. По данни на електропреносното дружество заради аварии без ток са селата Чокманово, Проглед, Стойките, Гела, Солища, Стикъл, части от Пампорово и Чепеларе. Въведени са ограничения на движението по високите части на областта. В ниските части валежите са от дъжд и няма образувана покривка, но пътищата са мокри и хлъзгави.

От Агенция „Пътна инфраструктура” предупреждават шофьорите да тръгват на път с подходящи гуми и да карат със съобразена скорост.


Очакваме вашите снимки от обстановката в страната в рубриката „Моята новина”