Барак Обама подчерта нуждата от „смислени действия” за предотвратяване на други трагедии

Два дни след масовото убийство в американския град Нютаун, щата Кънектикът местните жители продължават да се питат защо се е стигнало до тук.


В САЩ е обявен четиридневен траур, националните знамена на всички правителствени сгради, военни бази и на задграничните представителства на страната са свалени наполовина.


Всички жертви от стрелбата в американското начално училище „Санди Хуук” са вече идентифицирани.


20-годишният стрелец е убил 20 деца на възраст 6 и 7 години, както и шестима възрастни. Полицията е открила цял арсенал оръжия в дома на извършителя Адам Ланза, което отново изважда на дневен ред дебата за контрол на оръжията. Според разследващите случая, стрелецът, който е бивш ученик на училището е страдал от лека форма на аутизъм.


Ден след трагичния инцидент, бащата на едно от загиналите момичета Роби Паркър се опитва да гледа по-трезво на нещата.


Президентът Барак Обама пристигна в щата Кънектикът, за да участва в траурните церемонии за загиналите при стрелбата.
 

Трагедията в началното училище в Нютаун, Кънектикът поднови дебатите за контрола над огнестрелните оръжия в Съединените щати.


Според властите, авторът на масовото убийство носел със себе си три огнестрелни оръжия, включително и пушка, които принадлежали на майка му.


Мнозина отново повдигат въпроса дали по-строго законодателство за оръжията би предотвратило бъдещи трагедии.


Масовото убийство в Нютаун отново насочи внаманието към втората поправка към Конституцията, която гарантира правото на гражданите да притежават оръжие.


В седмичното си обръщение, което се излъчва по радиото и интернет, Барак Обама отново подчерта нуждата да се предприемат „смислени действия” за предотвратяване на други трагедии като тази, независимо от политиката.


Редица медии обаче отбелязват, че президентът не е отишъл по-далеч и отново не е призовал за по-строго законодателство за огнестрелните оръжия.


Критиците на казаното от президента Обама настояват за конкретни предложения. Сред тях е и кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, който призова не за смислени, а за незабавни действия. Дори и да предприеме обаче по-конкретни действия по въпроса за контрола над оръжията, президентът ще се изправи пред съпротивата на Конгреса.


Дори и в контролирания от демократите Сенат не се наблюдава някакво желание да се правят промени по тази толкова деликатна за американците област.


На няколко пъти са внасяни различни проектозакони за контрол над оръжията, но нито един не е стигал досега до гласуване.