В Шумен и Разград вече е обявено бедствено положение

Всички училища на територията на община Шумен ще бъдат във ваканция днес и утре. Причината е в силния снежговалеж и бурния вятър, които блокираха областта.

 

„Снеговалежът намаля, но вятърът продължава да е силен”, обясни пред Нова ТВ Марин Кавръков, oбластен управител на Сливен.

 

В Шумен и Разград е обявено бедствено положение. На територията на двете области е забранено влизането и движението на автомобили.

 

„Много е сложно с пътуването в региона. Основните пътища са затворени, не е желателно хората да пътуват. На този етап училищата няма да бъдат затваряни. Само децата от селата са във ваканция”, заяви кметът на Разград Денчо Бояджиев.

 

Заради обилния сняг стотици селища останаха без ток.

 

Опасно силни ветрове и снеговалежи се очакват и днес в източната част на страната. Код „оранжево” е обявен за областите Габрово, Велико Търново, Търговище, Русе, Разград, Силистра и Шумен.

 

Обстановката ще е усложнена в Добрич, Варна и Бургас.

 

Затворено за движение е северното платно на автомагистрала "Хемус". Временно е ограничено движението на автомобили и в южно платно на магистралата, в участъка Девня-Варна. Машини обработват пътищата от републиканската пътна мрежа.

 

Обилен сняг, придружен от силен северен вятър, който ще причинява виелици и ще образува навявания ще има в областите Шумен, Сливен и Ямбол.

 

„270 малки населени места са без електрозахранване”, обясни пред Нова ТВ Петър Костадинов от EVN –България.

 

„Влошила се е ситуацията в Сливенска област, а подобрение има в Златоград и Хасково”, допълни Костадинов. От дружеството увериха, че при необходимост са готови да реагират.

 

Вашите снимки от обстановката в страната очакваме в рубриката "Моята новина"