Студът взе първата си жертва във Варна

Цяла Източна България е в капана на зимата. Силните ветрове и снеговалежи блокираха десетки първокласни и второкласни пътища.

Бедствено положение е обявено в шест общини в област Варна,  Област Шумен и община Руен.  

Непроходими са пътищата към граничните пунктове Дуранкулак и Кардам. Много влакове се движат със сериозно закъснение в страната.

От Агенция „Пътна инфраструктура” предупредиха да не поемаме на път по направленията Шумен - Варна и Шумен - Русе, където ситуацията в момента е най-тежка.

В Шумен всички пътища са непроходими, забранено е движението с лични автомобили. Забрана има и в Силистра.

Над 70 души, сред тях екскурзианти, закъсали с автобуси в Шуменския регион, са били
спасени.

Бедствено положение е обявено и за общините Исперих и Саумил в Разградско.

Опасно силни ветрове и снеговалежи се очакват и днес в източната част на страната. Оранжев код е обявен за областите Габрово, Велико Търново, Търговище, Русе, Разград, Силистра и Шумен. Обстановката ще е усложнена в Добрич, Варна и Бургас.

Много влакове се движат със сериозно закъснение в страната, но пътниците са обезпечени и няма хора, оставени да чакат на открито. Това каза Георги Иванов, управител на БДЖ „Пътнически превози”. Най-сериозно е положението в Югоизточна България.

 

Тежката зимна обстановка затвори  494 училища в страната. Най-много са в областите Добрич, Шумен, Варна и Бургас. Във Варна има стотици закъсали автомобили. Един бездомник е починал от измръзване през изминалата нощ. В общината е сформиран кризисен щаб, обсъжда се обявяване на бедствено положение.

 

Вашите снимки от обстановката в страната очакваме в рубриката "Моята новина"