Земеделският министър подкрепя идеята на „зелените” за парк „Черно море”

Въоръжен с документи, Мирослав Найденов пристигна в парламента, където искаха да го изслушат в четвъртък във връзка с „Дюнигейт”. Министърът на земеделието обясни на депутатите, че в четвъртък е в командировка в Берлин и няма да може да се яви.

Няколко нарушения е открила междуведомствената комисия на неговото ведомство и министерството на екологията по скандала с несебърските дюни, стана ясно от думите му в пленарна зала. Пред депутатите земеделският министър обяви, че в единия случай става въпрос за укрити документи. При втория има дублиране на такива с еднакъв входящ номер и дата, но с различно съдържание. Всички констатации са били предадени на прокуратурата.

В първия това е документ на БАН от 2007 година, който казва, че става въпрос за дюни, посочи Найденов. „Точно това констатира комисията, че документите, в които се казва, че това са дюни, са укрити и те не са част от преписката, която е дала основание през 2008 г. те да бъдат вкарани в Подробния устройствен план на Несебър и изкарани от горския фонд.”

В скандала по темата вече е намесен и бившият директор на РИОСВ- Бургас Симеон Симеонов, който ръководи районната екоинспекция през 2008 година. С неговия подпис са извадени „два документа с един и същ изходящ номер, от една и съща дата. На първия се казва, че трябва да бъде извършена експертна оценка, което означава, че по всяка вероятност са някакви защитени територии. А вторият документ, от същия човек, от същата дата, казва, че не трябва, т.е., някой е оказал въздействие в тези часове върху директора на РИОСВ – Бургас.  

На въпрос защо сегашният директор на екоинспекцията в Бургас е взел предвид ощетяващия документ, Мирослав Найденов не можа да отговори. Обясни, че отговорът може да даде Нона Караджова, в чийто ресор е бургаската екоинспекция.

Необходими са законодателни промени, които да предотвратят случаи като този в Несебър,” каза пред журналисти Найденов. „Надявам да се приемат предложенията за законодателни промени. Те са рестриктивни, ще внесат проблеми при някои инфраструктурни проекти, които са започнали, но иначе ще стане малко като досиетата – на час по лъжичка,”коментира земеделският министър. „Зелените коалиции настояват за специален закон или да се създаде Природен парк „Черно море” и аз съм склонен да подкрепя това,” посочи Мирослав Найденов.

Промяна в Закона за горите през 2003 година дава възможност за първи път за разпоредителни сделки със земи, каза още Найденов. По думите му до забраната за извършване на тези сделки, са осъществени 193 замени с територия от 33 000 дка.