Реакцията на София по коментарите за българите в Лондон е закъсняла според опозицията

Четирима депутати от различни краища на политическия спектър дадоха своя принос към водовъртежа от политически и обществени реакции, които забърка с изказването си британският политик популист Найджъл Фарадж. Лидерът на партията „Независимост на Великобритания” запали искрата на скандала, като заяви, че ако е българин, незабавно би емигрирал в Обединеното кралство. Тези думи му навлякоха гнева на българи и румънци, които изляха недоволството си от обидното отношение в социалните мрежи и медийното пространство. У нас вече се говори за търсене на наказателна отговорност за безотговорните изявления, които пристигат от Острова.

„Не е скандално самото изказване на британските политици, което е расистко и дискриминационно, а мълчанието на правителството, на българските политици”, каза независимият депутат Кирил Гумнеров, който определи себе си като „единственият евроскептик на масата”: „Не може една държава, която е флагман в Европейския съюз да се гаври с честта на българите и българските политици да мълчат и да не вземат никаква позиция”. Народният представител припомни, че този начин на говорене спрямо България не е патент на Великобритания и даде пример с върнатите миналата годна от Франция български роми.

Не смятам, че има нужда българското правителство да реагира по-остро, защото това не е официална позиция на Обединеното кралство, а на един евродепутат, ръководител на една маргинална партия”, каза обаче Светлин Танчев, който изрази настроенията в парламентарната група на ГЕРБ. По думите му твърденията на Фарадж са „махленски” и „популистки”, а числата, които цитирал, били неточни.

„След вчерашното посещение на румънския премиер Виктор Понта в Брюксел и срещата му с председателя на ЕК Жозе Барозу, реакцията на нашето правителство действително закъснява”, коментира народният представител от "Коалиция за България" Пламен Орешарски. Бившият финансов министър смята, че на този етап трябва да се работи на дипломатическия фронт, за да се предотврати официално решение на Еврокомисията за отлагане на сроковете за вдигане на ограниченията на трудовия пазар за българските и румънските работници. Великобритания вече не е сама, отбеляза Орешарски, "към нея започват да се присъединяват и представители на други страни като Гърция и Германия", допълни той.

От разговора с студиото стана ясно, че британските политици (темата с балканските гастарбайтери коментира например лондонският кмет Борис Джонсън) могат да бъдат наказани от българското правосъдие. „Може да се приложи чл. 162 от Наказателния кодекс. Извършено е престъпление на ксенофобска основа, макар и в чужбина”, посочи Емил Василев, който обясни, че наказанието за този вид престъпление е до четири години лишаване от свобода. „Няма пречка по българското законодателство Софийската градска прокуратура да започне разследване”, убеден е независимият депутат.

Целия разговор по темата гледайте във видеото.