От БСП предлагат ДКЕВР да се избира от парламента, не от правителството

Лидерът на социалистите не е изненадан от масовите протести заради високите сметки за електричество и отопление, „тъй като ГЕРБ в продължение на години води политика за поощряване на монополите. Сергей Станишев предлага комисията, която контролира цените на електроенергията, да се избира от парламента, а не от Министерския съвет.

Експерти на БСП проучват договорите на ЕРП-тата за да проверят доколко е възможно те да се развалят и дружествата да се изкупят обратно от държавата. Според Станишев в момента хората са подложени на рекет от всички монополисти, които налагат своите интереси. От левицата застанаха зад протестиращите и настояха, че държавата би трябвало да осъществява ефективен контрол върху начина на ценообразуване.

Днес на Станишев му се наложи да се противопостави не само на противниците извън БСП, но и на тези в рамките на партията. Темата - успех или не съвсем за червените са резултатите от референдума. Мястото - пленумът на БСП преди Конгреса следващата седмица.

Управляващите не са изпълнили нито едно от предизборните си обещания в сферата на енергетиката, а отговорността за това, че хората днес протестират е изцяло на премиера Бойко Борисов. Позицията е на партията на Меглена Кунева "България на гражданите".

Хората на Кунева смятат, че правителството по никакъв начин не е осигурило защита на правата на потребителите. Напротив - ГЕРБ и Борисов, "обичат монополите". Затова от „България на гражданите” искат създаването на антимонополен закон.

Според тях регулираните цени се използват от ГЕРБ като инструментариум на тяхното управление. Това било причината те да не либерализират пазара, както и повод за наказателната процедура на Еврокомисията.