Около хиляда души скандираха пред парламента, по-късно се насочиха към Орлов мост. 11 са арестувани...

Протестите заради сметките за ток не спират и 18 февруари беше поредният ден на масови протести в страната.

Пред Народното събрание напрежението тази вечер ескалира и към сградата полетяха камъни, клони, вероятно дори и павета, които счупиха няколко от прозорците й. Към 19 часа около хиляда души бяха обградили парламента и скандираха „Оставка”. Полицейски кордон ги пазеше да не влязат в сградата.

 

По последна информация, 11 души бяха задържани, а камерата на Нова ТВ засне как полицията отвежда един от демонстрантите. Протестиращи заявиха за Новините на Нова, че полицаите ги бутат.

 

След като протестиращите се оттеглиха от сградата на парламента, протестът обхвана и Орлов мост.


Преди да блокират ключовото кръстовище, протестиращите тръгнаха между колите, срещайки солидарност от шофьорите, които натиснаха клаксоните и показаха подкрепата си за тях със знака на победата.

Ситуацията обаче остава спокойна. Протестиращите пеят химна. Полицейските сили не се намесват. Скандиранията са разнопосочни, след като протестите тръгнаха като недоволство от високите сметки.

„Нашите деца трябва да имат пари в тази държава”, казаха протестращи пред камерата на Нова ТВ.

„Българийо, събуди се” и „Оставка”, скандираха те.

 

"Всеки ден ще е така до победата", закани се множеството. 

 

Към 19.40 ч. полицията успя да разпръсне протестиращите и освободи движението на кръстовището на Орлов мост. По думи на репортера на Нова ТВ, намиращ се на мястото на събитията, протестиращите се оттеглили в посока бул. "Евлоги Георгиев".

 

Мъж с маска е счупил стъклото на полицейска кола, предаде още репортер на Нова ТВ.

 

След Орлов мост множеството се насочи към сградата на ЧЕЗ на ул. „Раковска”, но там полицията препречи пътя им. Затова протестиращите продължиха по бул. „Патриарх Евтимий”, към петте кьошета. По пътя си хората обръщаха кофи за боклук, палеха хартии. В същото време полицаите препречваха пътя на протестиращите. Протестиращите обаче бяха упорити и сменяха посоката непрекъснато, докато на бул. „Христо Ботев” полицаите се оказаха и от двете страни на множеството. Там станаха и най-сериозните инциденти, отбеляза репортерът на Нова ТВ Рада Богданова. Тя допълни, че видяла двама души на земята.

В Пловдив протестиращите вече започнаха да се разотиват, след като по-рано скандираха „EVN вън” и „Мафия” и дори се опитаха да блокират един от централните булеварди в града, но полицията ги спря. Протестиращите поискаха оставката на цялото правителство. Според тях следващият, който трябва да си отиде, е министърът на икономиката Делян Добрев.

Междувременно стана ясно, че още една кола на електроразпределителното дружество е била запалена умишлено рано сутринта в Пловдив. Това е четвъртият автомобил, който гори от началото на протестите. Към 19 часа кореспондентът на Нова ТВ в града заяви, че положението е спокойно.

Протестиращите се заканиха да замерят сградата на дружеството с камъни и яйца.

Над 5000 души излязоха отново във Варна. Шествието се движи спонтанно в града и затваря основни улици и булеварди. Предполага се,ч е по-късно протестиращите варненци ще блокират и ключов булевард в морската столица. Хората се организират да протестират и утре и ще направят шествие в памет на Апостола на свободата.

Подробности ще намерите във видеото.

 

Как младежи налягаха на пътя Хасково - Димитровград четете ТУК.

 

Имало ли е наистина провокатори и хора, опорочили демонстрациите, каквато информация се появи в интернет пространството – гледайте в късната емисия на Новините на Нова в 23.30 часа.


Изпращайте ни снимки, видео и сигнали от мястото на събитието в Моята новина -  тук