ПС е единствения гарант за етническия мир в страната, заяви още Местан

"Протестирам официално срещу опита да се злепостави Доган. Ритуално да се злепостави един политик, получил легитимност не само в България, а в цяла Европа", заяви в парламента лидерът на ДПС Лютви Местан.

Той произнесе гневна реч пред депутатите, след като премиерът в оставка Бойко Борисов официално заяви, че срещу него е бил готвен атентат и обвини почетния председател на ДПС за това.

Местан определи Доган като „архитект на българския етнически модел” и възрази ДПС да бъде въвличано в сценарии, с които се обслужват тясно политически цели.

Местан заяви, че в началото на прехода към демокрация, ДПС е превърнало „болката от Възродителния процес във воля за обща държавност и осигури на България статута на единствената държава, която осъществи безкръвен преход от тоталитаризъм към демокрация”.

 

„В ДПС знаем, че последният пристан на всяко тоталитарно управление е етническият конфликт ”, продължи Местан. Той обаче е убеден, че избирателите на ДПС са граждански зрели, толерантни избиратели, които ще дадат своя принос парламентарните избори да се проведат в спокойна среда.

„Спокойна среда е вашият ужас”, обърна се той към ГЕРБ. „В спокойна среда ще загубите парламентарните избори”.

Той обвини ГЕРБ, че именно те са довели пред парламента хората, които протестират.

 

Малко по-късно Местан даде пресконференция в кулоарите на парламента. Пред журналистите той заяви, че в момента всички сме свидетели на опит да се създаде етнически конфликт. Той обвини Борисов и ГЕРБ, че са докарали тракторите пред парламента в опит да създадат етническо напрежение.

 

Местан се обърна към президента с апел да осигури гражданския мир, "защото демокрацията ни е по-скъпа от целите на един политик".

 

Същевременно Христо Бисеров призова да се разсекрети папката "Лале". 

 

"Ще се види как представител на подземния свят казва „Бойко взе парите”, заяви Бисеров.