Много граждани се включиха в шествията в София, Варна, Бургас, Пловдив, Велико Търново

Десетки хиляди протестиращи срещу монополите излязоха в неделя по улиците на повече от 20 града в страната.

 
В столицата шествието, в което се включиха десетки хиляди граждани, тръгна от сградата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Премина покрай Президентството, по бул. "Цар Освободител", стигна до Орлов мост, а впоследствие - и до Съдебната палата. На един от лъвовете пред сградата недоволните окачиха европейското знаме и изрисуван от тях плакат, върху който пише: "ЕлектриЧЕЗки стол – сметка за ток". Те скандираха "Мафия" и "Искаме си държавата". Според протестиращите съдебната система не работи в полза на обществото.
 
Протестът протече нормално, без провокации. Вееха се национални знамена и се виждаха се плакати с надписи "Стига капитализъм, стига грабене". Основните искания са срещу енергийните монополи. Хората настояват и за съд за участници в управлението на кабинета "Борисов".
 
В шествието във Варна се вляха повече от 30 000 души. Най-честите скандирания бяха за промяна на модела на управление на морската ни столица, като се иска да бъдат взети бързи мерки за справяне с най-неотложните проблеми на града – транспортната инфраструктура и лошите пътища. 
 
В Пловдив протестът беше най-мащабният досега, като в него включиха над 20 хиляди души, включително и семейства с малки деца. Шествието започна с палене на Конституцията. 
 
Протестиращите поискаха по-ниски цени на тока, 50% увеличение на заплатите, намаляване на ДДС-то.
 
За първи път се стигна до пълна блокада на движението в централната градска част, в която участваха и над 500 студенти. 
 
Хилядите недоволни в Бургас подготвиха и изпратиха до президента Росен Плевнелиев и до всички български и чуждестранни медии писмо, в което настояват да бъде намалена финансовата тежест върху гражданите от страна на енергийните монополи. Те поискаха още и да бъдат прекратени всички дела, водени от монополите срещу неизрядни платци.
 
Бургазлии са категорични, че протестите им няма да стихнат, докато не бъдат изпълнени всичките им искания.
 
И в Пернишко имаше голяма демонстрация срещу монополите. В нея участваха около 3000 местни жители. Те блокираха магистрала „Люлин” във всички посоки - към Перник, „Кулата” и София. Движението беше спряно за час и половина. Това доведе до образуването на километрични опашки от автомобили. 
 
Благоевградчани пък настояха за пълна ревизия на кабинета „Борисов”, за разсекретяване и анулиране на договорите с монополите и за среща с президента, която да бъде излъчена на живо по националните телевизии.
 
Въпреки намеренията на част от протестиращите, до блокада на пътя за Гърция не се стигна. Такава обаче ще има след дни, ако исканията им не бъдат изпълнени в срок.
 
Близо 5 000 се събраха на протест и в Сливен. Той премина мирно, без ексцесии. Хората отново основно недоволстваха от високите сметки за ток.
 
Около 4000 души се включиха в третия протест срещу монополите в Шумен. Под звуците на тъпани и гайди, те преминаха от пространството пред ДКТ „Васил Друмев” по бул. „Славянски” до пл. „България”, където спряха, за да изпеят националния химн. След това се отправиха към офиса на „Енерго-Про”, където бяха спрени от полицейски кордон.
 
Сред исканията на демонстрантите са незабавно да се отмени последното увеличение на тока с 13%, да се намалят квотите за производство на скъпа електроенергия, ЕПР-тата да преминат в държавни ръце, да се премахнат посредниците на НЕК.
 
Приключи мирното шествие против високите сметки за ток във Велико Търново. Недоволните граждани се събраха пред сградата на общината, като голяма част от тях носеха българския трибагреник и черни знамена с надписи '' ЕНЕГРО-ПРО ВЪН''. Най-често чуваните скандирания бяха „Мафия” „Искаме ниски цени на тока” и „За България- Свобода или Смърт”.
 
По улиците на Ямбол също излязоха стотици граждани. От снимки, изпратени от читател на NovaNews в рубриката „Моята новина” се вижда голямото шествие, което обиколи центъра на града.