Пет години след тази трагедия все още няма наказани

Панихида в памет на жертвите на пожара във влака София-Кардам ще бъде отслужена днес в Добрич. Днес се навършват пет години от трагедията, в която пламъците отнеха  девет човешки живота.

 

Петима от загиналите - Валерия Желева, инж. Даниел Вичев, Антоанета Апостолова , д-р Галя Георгиева и Калчо Енчев - са от Добрич . Пет години след тази трагедия все още няма наказани, а ефективните присъди на подсъдимите – шафнерът и началник-влака, са заменени с условни.

 

Пат години след ужасната трагедия близките на загиналите се съмняват, че виновните за нелепата смърт на техните близки ще бъдат наказани

 

„Нищо от случващото се в съдебната зала не предвещаваше този край, а именно условни присъди на обвиняемите. Това беше нещо, което в най-песимистичните си прогнози не сме очаквали. Просто недоумявам и единственото ми обяснение и наблюдение е, че вторият съдебен състав на Апелативен съд Велико Търново не беше чел делото”, коментира Софка Дойнова, майка на загиналата студентка Валерия Желева.

 

Родителите на винаги усмихната студентка по химия Валерия Желева споделят, че едва ли има друго такова съдебно дело с толкова много загинали стойностни хора и са категорични, че имената на тези хора не бива да се забравят от никога.

 

Корабният инженер Даниел Вичев загина ден преди сватбата си. И до днес албумът със снимките от последната разходка край морето с годеницата му, ден преди трагедията, стои отворен. Майка му признава, че е отчаяна от намалените присъди.

 

„Убедена съм в бездействието и неадекватността на поведението на шафнера, в началничката на влака и във въпросния зам.-директор. Имена не цитирам”, каза Дорка Вичева, майка на инж. Даниел Вичев.

 

Утехата на майката е, че нейният син е герой, който е жертвал живото си, за да спаси хора от горящия като факла вагон

 

Виновни според близките на загиналите, има още много, които са по високите етажи на властта, но след намалените присъди на шафнера и началник влака, се съмняват, че някога тези хора ще получат наказанието което заслужават.

 

Репортер: Мария Добрева