За доходите и безработицата мисли вече премиерът в оставка

Месеци преди края на недовършения за малко управленски мандат министър-председателят стигна до прозрение – „инфраструктурата им харесва на хората, но не достатъчно”.

Трябва да се мисли как да се раздвижи икономиката, да се повишат доходите, да се намали безработицата”, е заявил Бойко Борисов на днешното заседание на Министерски съвет, ако се съди по стенограмата. „Оттук насетне това трябва да ни бъде във всяко едно говорене”, отбелязва премиерът в оставка пред своите министри.

По думите му управляващите, улисани в това да завършат „Дунав мост 2“ и да изкарат магистрала „Тракия“ до май, да осигурят парите за „Струма“, да свършат куп неща, пропуснали процесите, които вървят в държавата – стрелбата по Баретата, „Буда”, изказванията на Станишев и Местан за мир, за напрежение. С други думи – щабът на опонентите работел много добре.

Ние щяхме да бъдем уязвими, ако се бяхме вкопчили във властта. Сега с абсолютно гражданска чиста съвест можем с тези хора, които недоволстват, защото и ние недоволстваме”, анализира ситуацията лидерът на ГЕРБ. „И аз исках да управлявам във време на растеж, каквато беше 2007 – 2008 г., но ми се случи в най-тежката финансова криза”, отбелязва Бойко Борисов.

Ние с първия ден вдигнахме пенсиите. Станишев ги беше вдигнал само на книга, ние започнахме да ги плащаме. Но то си остана някак си, че все едно те са го взели като решение, а ние близо по милиард всяка година повече, в най-голямата криза, сме давали за пенсии” продължава разбора по време на правителственото заседание, което беше отложено на два пъти заради кръвното на премиера.  
 

На министерския съвет Борисов коментира и изказването на лидера на социалистите, че няма да е следващият премиер, независимо какви ще са резултатите от предстоящите избори. „Аз веднага мога да отговаря – следващият премиер на ГЕРБ ще бъде моята секретарка и тя просто ще ми се обажда да ме пита какво да се направи. Това отговорно ли е, което предлага Станишев?”, пита риторично премиерът. „Доган така го направи… Нали политическата отговорност във всяка една държава, излъчват лидерите, те участват в предизборна кампания”, възмущава се лидерът на ГЕРБ-ерите.

 

На днешното си заседание кабинетът в оставка прие някои от последните си решения, като това проектите за ВиК мрежите на Пловдив и Добрич да се финансират с 236 милиона лева от бюджета. Парите трябваше да дойдат от еврофондове, но проектите още не са одобрени.

 

Освен това беше гласувано  бюджетът да плаща само 10% от наддоговореното по европроекти, става дума за 350 милиона. Останалите наддоговорени проекти  остават финансово необезпечени, но за тях ще трябва да мисли следващото правителство. То ще трябва да осигури и парите, които кабинетът "Борисов" отпусна днес.

 

За повече подробности от заседанието на МС гледайте видеото.