Ще се разгледат предложения на кабинета, синдикатите и работодателите

Работна група към Националния съвет за тристранно сътрудничество ще заседава днес. Правителство, синдикати и работодатели ще обсъдят възможните решения за справяне със социалните проблеми у нас.

 

Миналата седмица правителството обяви своя пакет от мерки. Те включват  подпомагане на безработните чрез създаване на програми за временна заетост, еднократна помощ за семействата на деца с увреждания и добавка за тези, които надхвърлят границата за енергийно подпомагане с до 10 лв.

 

Работната група ще обсъди  и предложенията на синдикатите – сред тях са увеличаване на минималната работна заплата, еднократни добавки за всички с право на енергийни помощи, месечни добавки за майките за отглеждане на дете през втората година. Целта е обезщетението сега (240 лв.) да се доближи до минималната работна заплата.

 

Сред исканията на работодателите са ускоряване на разплащането с фирмите, първите три дни от болничните да се поемат не от работодателя, а от НОИ и минимална работна заплата да се определя по икономически дейности.

 

Очаква се към края на седмицата да стане ясно колко пари може да пренасочи от бюджета служебният кабинет и към кого ще бъдат насочени.