Екозащитници твърдят, че концесията на скизоната в Банско се е разпростряла повече от разрешеното

Има ли основание за прекратяване на концесията на ски зоната в Банско? Отговор на този въпрос искат екозащитници от служебния министър на околната среда и водите Юлиян Попов. Концесионният договор беше публикуван вчера в сайта на екоминистерството. 

 

В писмо до медиите от Световния фонд за дивата природа приканват министър Попов да направи ревизия на концесията. Според защитниците на планината публикуваните текстове ясно показват границите на разрешеното строителство и реалната дейност на инвеститора „Юлен”. По договор концесията позволява строителство на територия от 99,5 хектара, а в действителност се била разгърнала на около 150.


„В концесионния договор и всичките му приложения фигурират много точно всички обекти, един по един, които биха могли да бъдат построени по този договор”, обясни Александър Дунчев – експерт в WWF. 


Преди 2 години екоминистерството установи, че концесионерът се е разпрострял на далеч по-голяма територия.


От фирма „Юлен” твърдят, че всеки построен обект е бил съгласуван поне 3 пъти с министерството. 

 

На 19 февруари тази година Висшият експертен екологичен съвет разреши частично строителството в т. нар. „буферна зона” на парка, която заема около 3% от цялата му територия. Тогава експертите посочиха, че строителство може да се допусне единствено, ако преди това се приеме цялостен план на зоната, а всеки отделен проект премине през екооценка.


До заседание на съвета се стигна след поредица бурни простести от природозащитниците и от жителите на планинските общини. Подалият оставка министър Нона Караджова подписа решението на експертите, но не го внесе в Министерския съвет, като остави това на своя наследник.


Казусът „Пирин” ще бъде една от първите теми за Обществения съвет към екоминистерството, който ще се събере следващата седмица. 


Повече по темата гледайте във видеото.