Размяната на новородените била направена от акушерка в горнооряховската болница

Акушерка размени две бебета в горнооряховската болница. Тя дала едното на родилка, която изписали. Жената не открила разлика и се прибрала в дома си. 

 

Часове по-късно от здравното заведение я помолили да върне детето, защото не е нейното. 

 

Новородените са две момиченца, появили се на бял свят в един ден и в един и същи ден ги изписали. 

 

Но бебето на Вероника от град Елена потеглило за горнооряховското село Първомайци. А това на Бояна от Първомайци, чакало да бъде изписано и отведено в Елена.

 

„Бяхме 4 родилки, които ни изписваха на един път. Първата я изписаха, а втората беше тази, която си тръгна с моето бебе. Когато дойде моят ред, си казах номерчето 123  и акушерката ми донесе едно бебе, а аз казах, че това не е мое бебе. Веднага познах.  Акушерката ми каза да изчакам и хукна по стъпалата. Тогава се притесних, защото разбрах, че са го разменили”, разказа Вероника Лазарова.

 

В този  момент другите родители, за които денят също би трябвало да бъде най-щастливият им, вече били на около 5 километра от болницата и въобще не заподозрели, че са им дали чуждо бебе. 

 

Вероника признава, че докато лежала в болницата, няколко пъти й бъркали детето и й давали да кърми чуждо. 

 

Нито тя, нито другата родилка възнамеряват да търсят отговорност от болницата. 

 

От лечебното заведение в Горна Оряховица вече са наложили административно наказание на акушерката, разменила бебетата. Тя е с последно предупреждение за уволнение. Обяснението за грешката е, че номерата на двете новородени 122 и 123 били изписани по приблизително еднакъв начин.