Кабинетът ще обжалва отмяната на наредбата за специфичните изисквания към млечните продукт

Работна група ще се заеме по спешност с въпроса за съдържанието на млечните продукти, след като Върховният административен съд прие решение за отмяна на наредбата за специфичните изисквания към тях, съобщиха от земеделското министерство.

 

В МЗХ вече се е провела среща на експерти от дирекциите "Животновъдство", "Здравеопазване на животните и безопасност на храните", Българската агенция по безопасност на храните с преработвателите и представители на фирма "Млечни продукти Тракия" ЕООД, вносители на жалбата, обяви министър Иван Станков, цитиран от БГНЕС.

 

На нея е обсъден възникналият проблем, а работната група, в която ще участват всички заинтересовани страни, ще се заеме с анализ на действащата досега наредба. Тя ще трябва да предложи и поправки, които да гарантират качеството и безопасността на млечните продукти и защитата на потребителите, отбелязват от Министерството на земеделието и храните.

 

Съдебното решение вероятно ще бъде обжалвано от Министерския съвет, каза в „Здравей, България” изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов. По думите му пълната отмяна на наредбата ще означава, че продуктите с растителни мазнини ще могат да се обозначават отново като кашкавал, сирене и мляко… „ще настане хаос на пазара”. Войнов добави, че потърпевши ще бъдат и фермерите, защото се очаква изкупната цена на млякото да падне.