Във Видин обявиха първа степен за повишено внимание от плана за защита на населението

Пролетното пълноводие и дъждовете предизвикаха ново критично покачване по цялото българско поречие на река Дунав, а Струма излезе от коритото си и заля земеделски площи. Нивото на водата в язовирите остава високо, има опасност от наводнения в няколко региона.

 

Най-високо е нивото на Дунав в началото на българския участък край Видин и Лом. Има реална опасност от преливане и са задействани кризисните щабове в двата града. 

 

Край Лом нивото достига 779 сантиметра. От тази сутрин е въведена втора степен на готовност за реакция при наводнение. Служителите на „Напоителни системи” вече отводняват две села край гарда. Засега там няма пробиви при дигите. Общината е готова да реагира при всяко ново покачване.

 

„Общината разполага със сто тона пясък, 15 000 чувала и работна сила от общинска фирма „Чистота“, които са винаги в готовност при необходимост да реагират на момента, ако някъде има пробойни, да ги запълнят с чували“, увери Красимир Христов - старши специалист “Управление на кризи”.

 

Във Видин е обявена първа степен за повишено внимание от плана за защита на населението от наводнения. Това включва ежедневно наблюдение на всички участъци на дунавските диги. 

 

От сутринта прелива язовир Доспат, но според експертите това е нормално за сезона. Контролирано се изпуска и язовир Йовковци. 

 

Междувременно река Струма излезе от коритото си и заля декари земеделска площ в Петричко. Най-критична е ситуацията в село Генерал Тодоров, където придошлите води отнесоха стотици декари ниви и пасища. Землището на селото също е застрашено от наводнения, а дигата може да рухне всеки момент.

 

Над 100 дка ниви край селото са под вода. Днес реката е заличила очертанията на земеделските земи и пасищата в близост. Вследствие на обилните дъждове, коритото на реката се е изместило. Водите на Струма все по-заплашително доближават селото. Само за денонощие Струма е изяла над един метър от брега.

 

Кметът Добри Мавриков е алармирал за проблема всички институции, за сега без резултат.

 

Валежи се очакват отново в неделя. Преди обед ще завали в Западна България, а следобед - в цялата страна. Най-съществени ще са валежите в централните райони - около 30 литра на кв.м., прогнозират синоптиците.