От Съюза на автоинструкторите са категорични, че ниската цена се отразява на нивото на обучение

Автошколи излизат на протест през април заради евтини шофьорски курсове. Инструкторите заплашват, че отново ще изкарат колите по улиците, ако държавата не вземе мерки срещу нелоялната конкуренция в бранша. Автомобилна администрация веднага започна проверка на автоучилищата, които предлагат евтини курсове за кандидат-шофьорите.

 

Димо има зад гърба си вече над 30 практически часа на пътя и съвсем скоро му предстои шофьорският изпит. Преди да се запише на кормуване внимателно е проучил всички школи и засега е доволен от обучението. За него ще плати 350 лева.

 

Таксата, която плаща Димо, всъщност е сред най-ниските в София. Автошколите, които предлагат подобни тарифи, никак не са малко. Според инструкторите в тях - това е абсолютно реална цена на обучението – без то да е за сметка на качеството.

 

От Съюза на автоинструкторите са категорични, че евтиният курс се отразява на нивото на обучение. Затова и заплашват с протести.

 

Освен това в евтините школи таксата само на пръв поглед изглеждала ниска, след което многократно се повишавала по време на курса

 

Често обаче обявите, които примамват на тези цени, се оказват подвеждащи, установяват проверките, които инспекторите от ДАИ вече започнаха

 

Само през миналата година над 350 шофьорски изпита са анулирани, защото кандидат-водачите са хванати с фалшиви дипломи за завършено образование.