Според него всичко, което се прави трябва да бъде в интерес на потребителя и на производителите

Ситуацията е усложнена, тъй като наредбата беше атакувана от Върховния съд и съгласно решението, следва тя да отпадне. Това означава, че ние се връщаме на старото положение и ще се работи с растителни мазнини и сухо мляко, както е било и преди. 


Това обясни за „Събуди се” министърът на земеделието и храните проф. Иван Станков във връзка с "горещия картоф" в министерството - Наредбата за млечните продукти.


Той допълни, че намира наредбата за една „добра придобивка за България” и уточни, че междувременно, Върховната прокуратура определила решението на съда като незаконосъобразно. Предстои и Министерски съвет да каже своята дума.


Всичко това, което се прави трябва да бъде в интерес на потребителя и на производителите. Ако се включат тези млечни заместители, това означава да се намали покупката на мляко, да паднат цените, а това са много сериозни неща, които не искаме да се случват”, обясни още проф. Станков.


Най-доброто е ние да произвеждаме качествени продукти, които няма да вредят на здравето на хората. Вярно е – хората обедняха, не могат да си позволят да купят тези чисти продукти, но трябва да вървим в насока да се увеличават доходите и да има производство”, заключи министърът.


Целия разговор с министъра на земеделието и храните проф. Иван Станков – гледайте във видеото.