Той даде показания относно внесения от него сигнал за нерегламентирани подслушвания от страна на МВР

Лидерът на БСП Сергей Станишев даде показания в Специализираната прокуратура днес относно внесения от него сигнал за нерегламентирани подслушвания от страна на МВР, съобщиха от левицата. Той бе призован в обвинението в 13 часа.

 

В края на март Станишев подаде сигнал в прокуратурата по повод анонимен доклад, разкриващ множество нарушения. Той даде основание за започване на разследване в рамките на МВР. След като прокуратурата обяви резултатите от проверката в два доклада – един публичен и един секретен, стана ясно, че има тежки нарушения от страна на МВР, като над 75% от сигнала на лидера на опозицията до главния прокурор отговарят на истината.

 

За останалата част все още не може да бъде установено, защото информацията е изтрита в първите часове на проверката от ръководен служител на Специализираната дирекция "Оперативни и технически операции" (СДОТО).

 

Във вторник близо пет часа беше разпитван бившият вътрешен министър Цветан Цветанов. Той застана на страната на Станимир Флоров, като го нарече „достоен българин и служител, с който системата се гордеела и ще продължи да се гордее”. 

 

Софийска градска прокуратура пък повдигна и предяви обвинения на Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов затова, че като директори на СДОТО-МВР не са изпълнили задълженията си по служба. Привлечен в качеството му на обвиняем е и Радко Димитров за извършено от него престъпление.

 

В същото време Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент обсъжда дали да включи в дневния си ред скандала с незаконните подслушвания у нас. Решението ще бъде взето на закрито заседание на координаторите на различните политически групи и ръководството на комисията. Ако въпросът бъде включен в дневния ред на комисията, предстои да стане ясно дали оттам темата ще отиде и в пленарната зала на Европарламента.


Междувременно от прокуратурата оповестиха още един скандал - след поредна проверка те открили фрапиращи нарушения в работата на Столичното следствие. Оказва се, че от 2009 г. досега принципът за случайно разпределение на делата там не е спазван. По закон, кое дело на кой следовател ще се падне трябва да зависи само от компютърен жребий, за да няма никакво съмнение за обективността на разследването.  Действителността обаче била съвсем различна.