Всички неравности по улиците, които не отговарят на стандартите, трябва да бъдат премахнати до края на юли

Огромна част от така наречените „легнали полицаи” в страната са прекалено високи, което ги прави опасни за преминаващите автомобили. Всички изкуствени неравности по улиците, които не отговарят на стандартите, трябва да бъдат премахнати до края на юли. 


Някои от общините обаче нямат средства за разрушаването на опасните неравности.


Голям част от деня на Мирослав Тонев минава зад волана. Въпреки че е изключително стриктен, когато шофира, често остава неприятно изненадан от неравностите на пътя. „Легналите полицаи” неведнъж са го пращали инцидентно в сервиза за ремонт на автомобила. 


По негови думи проблемът се състои в това, че често „легналите полицаи” не са маркирани. Ако човек е разсеян, колата му може да пострада и тогава това веднага се отразява на джоба. 


Нерядко обаче шофьорите не се разминават само с ремонта, а се стига до катастрофи.


Подобни бабуни, които са прекалено високи, има на почти всички улици в страната. От миналото лято обаче се въведоха строги изисквания към неравностите, които трябва да се изпълнят в рамките на година. Така от август всички легнали полицаи, които са по-високи от 75 милиметра, ще бъдат разрушени.


Най-много такива гърбици за ограничаване на скоростта има край детските градини, училищата и места с повече катастрофи. За последната година кметовете трябваше да опишат всички опасни неравности в регистър. В някои общини отстраняването им ще струва скъпо, но кметствата са отделили средства за разрушаването им.


След август кметствата ще имат още две години, за да изградят новите "легнали полицаи", които отговарят на правилата – да са по-ниски и в същото време по-полегати. 


Повече по темата гледайте във видеото.