Уникалните експонати са истински части от човешката анатомия

Добилата световна популярност изложба „Човешкото тяло” вече е и у нас. Уникалните експонати са истински части от човешката анатомия. Православната църква веднага заклейми изложбата и призова хората да я бойкотират. 

 

Анатомия в реални размери и съвършени детайли. Образци, които определено няма да видим никъде другаде, обработени по китайска технология.

 

В зависимост от големината на самия експонат, консервирането може да отнеме от седмица до една година.

 

„Човешки кости, мускули, нервна система, мозък – общо над 200 експонати, събрани от хора, дали своето съгласие телата им да бъдат ползвани с образователна цел”, коментира Константин Лукашев, организатор на изложбата в България. 

 

Като пушач, аз намерих моето местенце в изложбата. Тук виждаме сърце и бял дроб на непушач, а малко по-насам – сърце и бял дроб на пушач. Разликата е очевадна. Аз направих своя избор – спирам цигарите в този момент!

 

Експозицията на части от човешкото тяло провокира Православната църква у нас. Ловчанският митрополит Гаврийл призова хората в навечерието на Великденските празници да бойкотират - по неговите думи - „нехуманното и опасно за здравето на душата” излагане на мъртви тела.

 

„Църквата реагира, защото отношението към мъртвото човешко тяло е част от морала на всяка една религия. Човешкото тяло е опредметено и сведено до една вещ. Това е недопустимо инструментализиране и третиране на мъртвото тяло”, каза доц. Костадин Нушев, преподавател в Богословския факултет на СУ. 

 

Това не е изложба, която е изнесена навън и човек да няма избор – тоест да трябва да мине покрай нея, но да не може, защото му е неприятно.

 

Уникалната експозиция обикаля света от 2005 година. В София ще е до месец септември