Общата дължи на всички бюлетини ще е над 7 хил. километра, което е почти 1/6 от обиколката на земното кълбо

Започна печатането на бюлетините за изборите. Екип на Нова ТВ влезе в печатницата в Костинброд, за да покаже как ще изглеждат и колко са дълги бюлетините, с които ще гласуваме на 12 май.


Около 200 тона хартия ще бъде необходима за отпечатването на изборните бюлетини. Преди да дойде в познатия си вид в избирателните секции, бюлетината изминава дълъг път. Ролите с хартията влизат в печатницата, където започва изработването на бюлетините. Тоновете хартия ще продължат да се въртят 24 часа в денонощието до 3-ти май, за да може всички 8 344 000 бюлетини да бъдат отпечатани. 


Когато процесът завърши, общата дължи на всички бюлетини ще е над 7 хиляди километра, което е почти 1/6 от обиколката на земното кълбо. 


Въпреки първоначалните очаквания, че дължина на бюлетината ще е над 1 метър заради първоначалния брой на партиите, които се регистрираха в ЦИК, масовата бюлетина, която ще използваме в секциите е с дължина 80 см. В малка част от избирателните райони в страната, където кандидат-депутатските листи са по-кратки бюлетината ще е дълга 70 см. Защитата на бюлетините е търговска тайна, но е според изискванията на ЦИК. 


Доставката на бюлетините по секции ще стане три дни преди изборния ден. Като камионите с тях ще бъдат охранявани от полицейски екипи. 

 

Повече гледайте във видеото.