В изпратените записи звучат гласове, за които се предполага, че са на Борисов, Найденов и Кокинов

Нова порция скандални записи, за които се твърди, че са правени незаконно от службите към МВР, се появиха днес. Сайтът Афера БГ твърди, че в изпратените от анонимен източник файлове се чува разговор между Бойко Борисов, Мирослав Найденов и градския прокурор на София - Николай Кокинов. Автентичността на записите все още не е потвърдена.

 

В изпратените записи звучат гласове, за които се предполага, че са на Борисов, Найденов и Кокинов. Обсъждат се обвиненията срещу бившия земеделски министър, както и други разследвания. Чува се и как градският прокурор на София се оплаква на Борисов, че президентът "му скача" и не знае защо. 

 

Трите звукови файла, изпратени до няколко медийни редакции, всъщност са съпроводени от писмо. В него се обяснява, че подателят му е служител на МВР, бил част от тези, които извършват подслушването и "вече му било писнало". Затова решил да изпрати част от записаните разговори.

 

Спрямо Бойко Борисов, Николай Кокинов и Мирослав Найденов не са заявявани и не са прилагани специални разузнавателни средства по смисъла на Закона за СРС, съобщиха от пресцентъра на МВР в коментар на разпространените в медиите аудиозаписи. От МВР са изпратили сигнал до прокуратурата с молба за възлагане на проверка, която да идентифицира подателя на имейла.

 

Първата тема, която участниците в записания разговор коментират, са обвиненията срещу бившия земеделски министър Мирослав Найденов. Втората е свързана със скандала с незаконните СРС-та в МВР, заради която прокуратурата повдигна обвинения на четирима висши служители на службата за подслушване.

 

Разговорът е проведен преди официалните резултати от прокурорската проверка да бъдат изнесени. Гласът, който прилича на този на Бойко Борисов разказва подробно данните, които на практика по-късно прокуратурата изнесе. Той казва, че заключения от проверката ще бъдат съобщени в същия ден и че е разбрал, че единият от началниците в специалните служби е изтрил записи от СРС-та в деня, в който е обявена проверката на прокуратурата, а други шефове на службата също ще бъдат наказани.

 

Третата обсъждана тема е какво се случва в политиката и прокуратурата като цяло. Човекът, за чиито глас се твърди, че е на Николай Кокинов се оплаква, че в прокуратурата гледат на него като на човек на Бойко Борисов. Същият глас твърди, че президентът се е скарал на главния прокурор защо все още не е освободил прокурорите Роман Василев и Николай Кокинов.

 

Ето откъс от записите:

 

„Аз съм репресиран отвсякъде и президентът ми скача вече. И на мен, и на Роман, не мога да разбера кой от кои е”. Твърди се че думите са на Николай Кокинов. „Туй дело не знам кой го възкреси, всъщност дойде сигнал от червените и ми се обади Цацаров. Пита има ли дело срещу Найденов, казах няма, ама питай Митова, защото се сетих за това срещу неизвестния. Издадох удостоверение, че няма дело”, се чува още на записа.

 

Автентичността на записите им не е потвърдена, не се знае и дали не са били обработени преди да бъдат изпратени до медиите. Николай Кокинов не вдига телефона си цял ден. Прокуратурата мълчаливо отказа да коментира изнесените записи. Секретарка на Мирослав Найденов обясни, че не знае позицията му по темата.

 

Единственият, който отговори на журналистическите въпроси беше бившият премиер. Бойко Борисов беше лаконичен в коментара си по темата. "С подслушвания и флашки нищо не може да се направи", обясни Борисов при откриване на цех за вода край Бачково. Каза също, че записите не са направени от службите, а от паралелна структура на МВР, която подслушва не само политици и бизнесмени, но вече и прокурори с цел да се дестабилизира държавата.

 

Въпреки, че авторът на записите е анонимен, Борисов е убеден, че зад тях стои Сергей Станишев и хората около него. Бившият премиер не отрече, че с Мирослав Найденов е водил разговор за делото, което е образувано срещу бившия земеделски министър и уточни, че това е станало в дома му в Бояна. На пресконференция лидерът на социалистите заяви, че ако записът е автентичен, участниците в него извършват тежко престъпление като обсъждат как да бъде възпрепятствано правосъдието, но не коментира думите на опонента си. По-късно дойде и новината, че градският прокурор на София е подал оставка.