Автентичността им доказва престъпление, смята Сергей Станишев

Лидерът на социалистите заяви, че ако записът от предполагаемата среща между Бойко Борисов, Мирослав Найденов и Николай Кокинов, е автентичен, участниците в него извършват тежко престъпление, като обсъждат, как да бъде възпрепятствано правосъдието. Сергей Станишев остави без коментар думите на Бойко Борисов, за паралелна структура извън МВР, която ръководела подслушване и зад която стоят Станишев и хората му.  

 

Председателят на БСП обясни, че е шокиран от съдържанието на записите. За това поиска прокуратурата да започне проверка по звуковите файлове и съдържанието им.

 

„Върви дискусия как да бъде възпрепятствано правосъдието и това, както разбирате е тежко криминално престъпление. Това държава ли е? Можем ли да говорим за държава при този начин на управление, когато премиерът командва прокурорите?”, попита на пресконференция Станишев. Съдържанието на разговора поставя под въпрос темата с разделението на властите, върховенството на закона и новия морал в политиката, добави той.

 

„Тук става дума за Бойко Борисов, който четири години беше премиер. И става дума, че това е манталитетът и начинът на управление на българската държава. Това е мафия, която
е обсебила държавата. Политическа клика, която я използва за свои нужди и прави каквото си иска,” заяви Сергей Станишев и призова президентът Плевнелиев, Висшият съдебен съвет и служебният премиер да вземат мерки.