Това ще стане по молба на премиера Марин Райков, който се е срещал с близки на загиналите

България възобнови разследването за потъването на кораба „Хера”. Решението е взето от главния прокурор Сотир Цацаров, по молба на Марин Райков. Причината – премиерът се е срещнал с близки на загиналите при потъването на кораба и е разбрал, че те не са получили нужните отговори и справедливост. 

 

На 3-ти февруари 2004-та година корабът „Хера” потъва близо до Босфора.  Натовареният с въглища плавателен съд отнесе със себе си част от екипажа и отговорите на въпроса по каква причина е потънал толкова бързо. 

 

На борда на „Хера” пътуваха 17 българи и двама украинци. 13, в това число и капитанът Атанас Атанасов, са варненци и повечето от тях са сред безследно изчезналите. След потъването на кораба бяха открити телата едва на трима българи.

 

„Имах възможността да се срещна с един покрусен баща, загубил своя син, който продължава да очаква отговори, които не идват. 2010-а това дело беше прекратено, благодаря на Цацаров за готовността му да възобнови това дело, защото това е послание, че България не забравя своите хора”, коментира министър-председателят. 

 

Делото беше спряно, след като турската страна официално отказа да бъде допуснат кораб на българските военноморски сили, с който да бъдат изследвани останките на потъналия пред Босфора кораб. Сега турската страна е дала съгласие да допусне финансирана от България операция, в която участват турски водолазни екипи.

 

Тепърва пред българските власти обаче стоят редица препятствия, които ще трябва да преодолеят, за да достигнат до търсените отговори – кой е виновен за потъването на кораба и каква е причината за инцидента.