Спазвалите великия пост трябва да вземат причастие

Днес е разпети петък. На този ден се възпоменава бичуването и поругаването на Исус Христос и разпъването му на кръста. На този ден във всички православни храмове в страната ще бъде изнесена плащеница.


Традицията е плащаницата да бъде внесена в с литийно шествие. След това тя се поставя в средата на храма на маса, която символизира изграден гроба на Христос. Плащаницата, която символизира плата, в който е било увито тялото на Исус Христос след свалянето му от кръста. На плата е изобразено тялото на божия син.


Отец Антоний от храм-паметника ”Св. Александър Невски” Прието е всички вярващи, които са дошли в храма да минат под масата със здравец в ръка, който да занесат в домовете си. Спазвалите великия пост днес трябва да вземат причастие. Разпети петък е най-строгият ден от великите пости, тъй като не трябва нито да се яде, нито да се пие дори вода.


Службата пресъздава свалянето на Христос от кръста и погребението му. По-късно през деня около самата плащаница ще бъде извършено опело Христово.