Страната ни се подрежда на 77-мо място от 195 държави по свобода на словото

Медиите в България са частично свободни, сочи доклад на Американската неправителствена организация „Фрийдъм хаус”. Страната ни се подрежда на 77-мо място от 195 държави и 14 спорни територии.


В класацията България се подрежда точно преди Монголия. По-назад от нас в класацията се нареждат Румъния и Гърция. „Фридъм хаус” оценяват доколко медиите са свободни, като се анализират събития и тенденции в рамките на предходната година. А рейтингът се определя по три основни критерия: правна среда, политическо влияние върху работата на журналистите и дотъпа им до информация. Както и има ли икономически натиск върху редакциите.


На непрестижно място по свобода на пресата България се нарежда и в последната класация на репортери без граници. Там сме на 87-мо място.


Последният случай на вмешателство на институциите в работата на журналистите беше проверка, при която прокурор е поискал от журналист да разкрие източниците си. До това се стигна след публикация на колегата ни Борис Митов за нарушения по делото за подкуп срещу бившия военен министър Николай Цонев. В последните изтекли СРС-та се казва че проверката срещу Борис Митов е наредена от главния прокурор Сотир Цацаров.

 

Твърдението чуваме от гласа, за който се смята, че е на вече бившия градски прокурор на софия - Николай Кокинов.


Медийният анализатор Николета Даскалова отбелязва, че медийната среда у нас се регулира от добри закони. Но отбелязва, че на практика тя не действа ефективно.


За повод да извикат на разпит Борис Митов от прокуратурата посочиха съмнението, че в материала си той е разпространил документи, които може да бъдат държавна тайна.


След като колегата ни беше извикан на разпит, журналистите реагираха срещу поведението на прокуратурата с протест пред Съдебната палата. Николета Даскалова разглежда протеста като победа на солидарността над криворазбрана конкуренция между медиите.


А недоброто функциониране на медиите се отразява на свободата и демокрацията, подчертава медийният експерт.


Повече по темата гледайте във видеото.