Над 30 роми опитаха саморазправа с дежурните лекари, след като втори техен роднина почина в болницата

Над 5 часа през изминалата нощ Спешно-приемно отделение на МБАЛ-Благоевград бе под полицейски наблюдение, след като над 30 роми опитаха саморазправа с дежурните лекари. Причината е, че втори член на тяхна фамилия почина в отделението, съобщи БГНЕС.


От ул. "Предел" в едноименната ромска махала е подаден сигнал към 20.30 часа на 3 май, че на 51-годишния Атанас Димитров му е много зле. С линейка той е транспортиран почти посинял до Спешно-приемно отделение на МБАЛ-Благоевград. Въпреки оказаната помощ и консултациите с кардиолог, хирург и реаниматор, към 21 часа Димитров умира най-вероятно от масивен инфаркт вследствие на белодробна тромбемболия. Близо час дежурните не смеят да съобщят на пристигналите пред отделението негови близки, че е починал. 


Причината за това е, че на 9 март 2013 г. 43-годишния брат на Атанас – Румен, е транспортиран полумъртъв в Спешното отделение на болницата. След като е констатирана смъртта му отново вследствие на инфаркт, ромите нападат дежурните, извикана е дори полиция.


Дежурният лекар, който е констатирал смъртта на двамата мъже е един и същ.


След като научават отново черната вест, ромите започват да крещят "Жив ви го докарахме, вие вътре го убихте". Полицаи успяват да удържат ромите от щурм на спешното отделение.

 

Отделение остана с полицейска охрана до 1 часа след полунощ, когато близките на починалия Димитров взеха тялото му, отказвайки аутопсия.