За първи път страната ни взима свещения огън от Йерусалим с частен самолет, а не с правителствения самолет „Фалкон”

Днес е Велика събота - последният ден от страстната седмица. В него Православната църква възпоменава телесното погребение на Христос и слизането на духа му в ада.


Цял ден в храмовете в цялата страна вървят традиционните богослужения, които ще се слеят с посрещането на Възкресение Христово в полунощ. 


В София тържествената литургия ще бъде отслужена за първи път от новия патриарх Неофит в катедралния храм „Св. Александър Невски”. 


Днес бе и последната канонична възможност да се боядисат великденските яйца, ако това не е направено на Велики четвъртък.


Около 19.30 часа се очаква в България да пристигне Благодатният огън от Йерусалим. Самолетът, който го превозва ще кацне на Летище Пловдив. И тази година по заръка на Светия Синод свещения огън носи Пловдивският митрополит Николай. С него обаче не пътува църковна делегация, а петима бизнесмени.


За първи път България взима свещения огън от Йерусалим с частен самолет, а не с правителствения самолет „Фалкон”, тъй като в момента той е на ремонт в Швейцария. 


Частният полет се финансира от пловдивския бизнесмен Иван Михайлов. Пътуването обаче предизвика скандал в лоното на Българската православна църква. Първи на това пътуване се противопостави Варненският и Великопреславски митрополит Кирил. Той ще донесе огъня от Румъния. Така за първи път на Великден живеещите в трите областни центъра – Варна, Русе  и Добрич ще получат Благодатния огън не от България, а от Румъния.


За първи път на летището в Пловдив се събраха и над 200 рокери от цялата страна, за да посрещнат огъня, да запалят свещите си и да ги занесат до домовете си.

  
По традиция, по-рано днес факлите с Благодатния огън бяха изнесени от малката пещера в църквата Рождество в Йерусалим, където е Божият гроб. Всички свещеници се претърсват предварително, за да се установи, че у тях няма средства за разпалване. 

  
За православните християни Благодатният огън има небесен произход и в първите минути след появата си не пари и не изгаря ръцете и дрехите. Подробностите за източника на този огън са дълбоко пазена тайна. Според преданията денят, в който Благодатният огън не слезе, ще е последен за хората в храма, а самият храм ще бъде разрушен. 


Репортер: Благой Бекриев