Той беше донесен от църковна делегация, водена от митрополит Николай

Благодатният огън пристигна в България. Той беше донесен от църковна делегация, водена от митрополит Николай. Самолетът със свещения огън пристигна с полет от Йерусалим и кацна на летището в Пловдив.


"Христос Воскресе!", бяха първите думи на митрополит Николай на българска земя. Той благодари на патриарх Неофит и на Светия Синод за възможността отново да участва в молитвите в храма на Божи гроб, които се ръководят от Йерусалимския патриарх Теофил ІІІ.


За пръв път Благодатният огън в България ще пристигне от две държави. Причината за това е скандал в лоното на Българската православна църква заради това, че България взима за пръв път свещения огън от Йерусалим с частен самолет, а не с правителствения самолет, който е на ремонт в Швейцария. Частният полет се финансира от пловдивския бизнесмен Иван Михайлов.  

 

Първи на това пътуване се противопостави Варненският и Великопреславски митрополит Кирил. Той ще донесе огъня от Румъния. Така за първи път на Великден живеещите в трите областни центъра – Варна, Русе  и Добрич, ще получат Благодатния огън не от България, а от Румъния.

 

Светата литургия ще започне в 23,30 ч. в храм паметника "Александър Невски". В полунощ патриарх Неофит ще излезе от храма, за да обяви "Христос Воскресе". Негово светейшество ще отправи Пасхално приветствие към православния български народ.