По-голяма демокрация в България... не е имало, смята бившият премиер

След мълчанието идва… словото. В деня на Възкресение Христово бившият премиер реши да сложи край на своето мълчание в предаването „Всяка неделя” по Нова ТВ, не се оплете в обяснения за подслушванията, застана отново зад Цветанов и прогнозира, че ако следващото правителство не бъде оглавено от "отговорен премиер", България не може да очаква нищо хубаво. А в наложилия се в последно време при ГЕРБ-ерите тон и в унисон с настроението на християнския празник поиска прошка от народа за горделивостта на доскоро управляващите, опиянени от постигнатите успехи. Иначе констатира, че по-голяма демокрация от тази при управлението на ГЕРБ у нас не е имало.

 

Не съм мълчал. Всеки ден говоря по площадите на България – Кърджали, Смолян, Ямбол, Сливен, Кюстендил, Благоевград, Видин, Силистра, Добрич, Русе, Велико Търново, Бургас…”, заяви Бойко Борисов. „СРС-тата никого не интересуват”, добави лидерът на ГЕРБ в коментар на скандала с подслушванията, който се завихри в предизборна България. „На никого не пълнят джоба… Само подменят темата. Хората излязоха на улицата заради високите сметки и ниските доходи…, а „целият дебат се подмина”, отбеляза бившият министър-председател.

 

Борисов не пожела да влезе в подробности около съдържанието на изтеклите записи, като даде пример с теча на американски секретрни документи в „Уикилийкс”, като припомни за позицията на Държавния департамент на САЩ, че нерегламентирано изнесена информация не се коментира. „Вместо да се занимават с политика, политическите партии могат да обявят конкурс за компромати”, пошегува се Борисов и предположи, че може в бъдеше да се създаде „борса за флашки”. Предупреди и опозицията, че рано или късно това ще им се случи и на тях.

 

По-голяма демокрация от управлението на ГЕРБ не е имало”, заяви Бойко Борисов. По думите му „сочените за наши медии сега са най-злостни срещу нас”. Лидерът на ГЕРБ-ерите се скара на неправителствените организации, че не са реагирали на тази тенденция, след като преди са говорили за свободата на медиите. „Говореше се, че правителството влияе върху медиите, а се оказа, че собствениците им влияят, защото си имат корпоративни интереси”. Призова неправителствените организации да се извинят и да кажат: „Да, ГЕРБ не е имала никакъв контрол върху медиите”.

 

Бойко Борисов беше категоричен, че вярва на клетвите на бившия си вътрешен премиер Цветан Цветанов относно подслушването. „Убеден съм, че рано или късно истината ще излезе наяве… Гледал съм го в очите преди дни, когато излезе това обвинение, ако това е истина, той ще си тръгне.”

 

„ГЕРБ е партия, която съм я създал аз, в нея проблем с управлението не съществува, заяви Борисов и каза категорично, че застава зад Цветан Цветанов. „Той е като кошче за душевни отпадъци в ГЕРБ. В партията няма проблем за това кой да е лидерът и кой да управлява. Цветанов е моторът в партията. Ако като вътрешен министър е допуснал грешка, няма да бъде повече вътрешен министър” увери Борисов, който няма усещане за разпад в ГЕРБ.  

 

Какво ще прави Цветанов с ГЕРБ без мен”, попита партийният лидер.

 

Всеки, който вземе властта и управлява в следващите шест месеца – година, ще е политически труп заради икономическата криза, която се изостря в Европа, прогнозира Бойко Борисов. Каквото и да е правителство след изборите на 12 май – нека да има отговорен премиер, призова бившият министър-председател.

 

Цялото интервю с Бойко Борисов можете да гледате на NovaPlay.