Причината за това са дългогодишни проблеми в съсловието, чието решение се търси от 20 години

Фелдшерите се готвят да започнат протести в цялата страна ден след изборите - 13 май. Причината за това са дългогодишни проблеми в съсловието, които от 20 години остават са все още нерешени. 


За „Здравей, България” председателят на Сдружението на медицинските фелдшери в България Александър Александров обясни, че фелдшерите са с неуреден статут и че няма законодателна и законова основа, на която да работят. 


„Фелдшерите са включени в т.нар. Организация на медицинските сестри и на професионалистите по здравни грижи, а всъщност извършват част от лекарската дейност, която е далеч над здравните грижи. Ние упражняваме медицинска дейност и медицинска услуга”, посочи Александър Александров.


„Въпреки че предложихме на Министерство на здравеопазването нашата идея и концепция за една нова професия – лекарски асистент, която да бъде изградена на базата на фелдшерите в България, все още нямаме адекватен отговор”, обясни председателят на Сдружението на медицинските фелдшери.


Какви са исканията на фелдшерите и ще пострадат ли пациентите – отговорите на тези въпроси и допълни подробности ще намерите във видеото.