Повод за изказването на Николай Петров бе предстоящия протест на лекарите на 13 май

„По отношение на заплащанетоима ясно дефинирани щатни таблици за всички, включително и за мен. И ако трябва да се отделят като група, която да получава повече средства, това трудно би могло да стане по законов начин. Друг е въпросът, че шефовете на спешни центрове го правят под формата на допълнително стимулиране”.


Това заяви в студиото на „Здравей, България” здравният министър от служебното правителство проф. Николай Петров. Повод за изказването му бе предстоящият протест на лекари и фелдшери на 13 май. Той допълни, че трудът на кадрите в медицината е неоценим, особено в отдалечените райони, където здравната услуга е много слаба.


Проф. Петров обаче поясни, че няма как да се уреди статутът на хората, получили диплома за специалисти по здравни грижи. „Тяхното образование е преустановено преди 15 години. Последните, които са го завършили, са малко по-малки от мен. Такова образование все още съществува в Русия. Но аз ще продължа да търся вратички за уреждане на техния статут, тъй като уважавам тяхната работа. Те са гръбнакът на спешната помощ”, категоричен бе проф. Петров.


„Никой не може да каже дали детето от столичното 81-во училище е можело да бъде спасено. Докладвано ми е, че линейката е пристигнала за 13 минути. Понякога има забавяне в комуникацията между 112 и 150”, обясни здравният министър относно смъртта на 11-годишното дете, което почина в час по физическо възпитание.


По думите на проф. Петров най-лесният вариант да не се случват подобни инциденти, е да се пренасочат медицинските обаждания към 150. „Но европейското законодателство ни задължава всички обаждания да са към 112. Този проблем може да се избегне чрез съвместимост на софтуерно ниво. Там има авторски права и там е заровен проблемът. Бързото решение е и увеличаване на екипите. Ще трябват няколко души повече в Спешната помощ”, допълни той.


Министърът посочи, че в стратегията за развите в здравеопазването за 2014 г. са предвидени около 300 млн.лв. за работата на спешната помощ, но кадрите трябва да се заложат още сега.


Целия разговор гледайте във видеото.