Според анонимен сигнал в стая в Общината в Кюстендил се съхраняват 30 хил. бюлетини за подмяна на вота

Сигнал за 30 хиляди скрити бюлетини е подала една от участващите във вота политически партии в прокуратурата в Кюстендил. За бюлетините се предполага, че са предвидени за подмяна на вота. 


Поводът е получен анонимен сигнал, че в стая в Общината, която е извън сектора на видеонаблюдение, се съхраняват 30 хиляди бюлетини, предвидени за подмяна на вота в Дупница и Кюстендил. 


Въз основа на сигнала, в сградата на Общината е изпратена Криминална полиция, която да извърши обиск, съобщава БГНЕС. От Районната прокуратура са уведомили партията, че е образувано бързо досъдебно производство срещу неизвестен извършител, затова, че на 12 май 2013 е направен опит за преправяне резултатите от изборите. 

 

За Нова ТВ говорителят на ЦИК Ралица Негенцова уточни, че към 14 часа в ЦИК не е постъпвал сигнал за 30 хил. бюлетини за подмяна на вота, съхранявани в Общината в Кюстендил. Тя предположи обаче, че е възможно да има подаден сигнал към Районната избирателна комисия.  

 

По повод жалба за нерегламентирани действия в деня на размисъл ЦИК взе решение, с което прие, че от страна на една от телевизионните медии е извършено нарушение на разпоредбите на Изборния кодекс, като е допуснато излъчване на предизборна агитация 24 часа преди изборния ден. Възложено да председателя на ЦИК да състави акт, който ще бъде изпратен за съставяне на наказателно постановление.


Към 10.30 часа избирателната активност в страната е 12,7%. Най-активни към този момент са в 26-и Софийски избирателен район със 16,39% избирателна активност, следвани от Силистра със 16,10%. Най-ниска е активността в Благоевградски избирателен регион – 8,76%. Средно за трите софийски региона 23-и, 24-и и 25-и тя е малко над 9%.


Последните подробности за това как протича изборният ден ще намерите във видеото.