За ДПС са гласували 8,9%, а за Атака – 7,5%

За първи път по време на парламентарни избори у нас се проведе и паралелно преброяване на вота. Мнението на външната фирма поискаха пет партии, които се надяват така да гарантират прозрачността на изборите. 


За Новините на Нова от австрийската фирма коменираха, че за момента няма съществени разлики между техните резултати и информацията от Централната избирателна комисия. От фирмата подчертаха обаче, че финалните резултати все още не са готови.


„Протоколите вече са сканирани. В момента въвеждаме информацията, което ще продължи до края на  деня. Всички работят много усилено, за да сме готови днес. Винаги казваме обаче, че точността за нас е по-важна от скоростта. Затова, ако ни трябва време до утре сутрин за точен вот, то ние ще използваме това време”, обясни Кристоф Хофингер - партньор и научен директор.

 

Към 10 ч., при обработени 5 299 избирателни секции, за ГЕРБ са гласували 31,3%, за "Коалиция за България" – 27,1%, ДПС – 8,9%, Атака – 7,5%, "Движение България на гражданите" – 3,5%. Това показват данните на австрийския институт за паралелно преброяване SORA.

 

Към посочения час необработените избирателни секции са 6 335. Броят на гласувалите според обработените секции, е 1 701 018 души. Избирателната активност е била 52,3%. Валидните бюлетини са 1 662 451 – 98%, а невалидните – 38 567 – 2%.