"Движение България на гражданите" остава обаче дългосрочен политически проект

Ръководството на „Движение България на гражданите”, начело с лидера Меглена Кунева, подава оставка, предаде репортер на Нова. За оттеглянето на Националния съвет на партията съобщи лично бившият еврокомисар.

 

Партията на Кунева не успя да прескочи четирипроцентовата бариера на провелите се в неделя предсрочни парламентарни избори.

 

Това е четвъртата оставка, след като партиите получиха резултатите от вота. Според тях само четири партии влизат в парламента - ГЕРБ, "Коалиция за България", ДПС и "Атака".

 

По-рано днес оставки подадоха и ръководството на ДСБ, начело с Иван Костов, както и лидерът на СДС Емил Кабаивнов. И двете партии в нюансите на синьото също не успяха да преминат бариерата за влизане в парламента.

 

„Изборите бяха проведени в трудна, нездравословна среда”, заяви Кунева и благодари на избирателите, гласували им доверие вчера. Сред причините за изборния неуспех тя посочи финансирането и отбеляза, че партията й не е получавала субсидия, а сред неуспехите – това, че ДБГ не е убедило достатъчно хора, че си струва да гласуват.

 

По думите на Меглена Кунева с резултатите от вота България е загубила възможността да се сдобие с правителство с ясна управленска програма и политическа отговорност.

 

„Няма друг път за всяка партия, която иска да променя страната освен този да печели доверието на хората. Не се отказваме да го правим, няма да се уморим да го правим и макар че това е изборна загуба, ние ще вървим по този път без да се отчайваме”, отбеляза обаче бившият кандидат-президент.

 

От формацията признаха изборната загуба, но се заканиха движението да остане дългосрочен политически проект. Още следващата седмица ДБГ трябва да избере ново ръководство. Меглена Кунева не изключи отново да застане начело на „България на гражданите”, ако бъде посочена от съпартийците си. Сигурно е, че движението няма да влиза в преговори за кабинет, въпреки поканата от ДПС и БСП за участие на париите, останали вън от парламента, в програмно правителство. Кунева прогнозира, че след тези резултати на изборите трудно можем да имаме правителство с ясна програма. „Днес ние всички загубихме, загуби нормалността. Осъмнахме с двуполюсен модел – представени и непредставени”, заяви тя.