Разследването показа, че действията на машинистите са предотвратили сблъсък с друг влак

Дефектна метална част e вероятната причина за дерайлирането на влака край Париж. При инцидента загинаха шест души, а 30 бяха ранени. 

 

Разследването показа, че действията на машинистите са предотвратили сблъсък с друг влак.

 

По време на инцидента, във влаковата композиция са пътували 370 души, повечето от които отивали на почивка.

 

През цялата изминала нощ продължи издирването на оцелели след тежката железопътна катастрофа в малкото градче Бретини сюр Орж, на трийсетина километра южно от Париж. Общо близо 200 души са получили наранявания, когато при навлизането с голяма скорост на влака в района на гарата два вагона дерайлираха и повлякоха останалата част от композицията.

 

Бях обзета от паника и останах като парализирана. За щастие спасителите успяха да ме успокоят. След всичко, което видях мисля, че жертвите са много повече”, сподели Сандрин Абраам, която е бил очевидец на инцидента. 

 

Министърът на транспорта на Франция подчерта, че катастрофата е можела да има още по-тежки последствия и похвали машиниста на влака за бързата му реакция, предотвратила голяма трагедия. 

 

Окончателният брой на жертвите ще бъде потвърден по-късно, тъй като спасителните екипи очакват свръхмощен кран, който да повдигне смачканите вагони

 

Засега разследването посочва като причина за тежкия инцидент дефектна метална част в железопътната стрелка. Тази стоманена шина, която свързва двете релси със стрелката, се е откъснала и е излязла от леглото си, поясниха от френските железници. От компанията обявиха още, че ще бъде направена проверка на 5000 такива части по мрежата й. 

 

По случая се води криминално и техническо разследване.