Вино, мед и продукти от маслодайна българска роза са на път да завладеят китайския пазар

Вино, мед и продукти от маслодайна българска роза са на път да завладеят китайския пазар, докато в същото време все повече са китайци избират България за туристическа дестинация.


„Въпреки икономическата криза, в която цял свят започна да затъва от 2008 г., стокообмена между Китай и България се засили. Само през изминалата година той е на стойност близо 2 млрд. щатски долара, а износа на български стоки към Китай нарасна с повече от 80%. Това нареди Китай на второ място по стокообмен с България, от страните извън Европейския съюз”, обясни Юан Кехуа, търговски съветник в посолството на Китай.


От китайското посолство у нас отдават засиления интерес към България на факта, че двете страни идеално се допълват в икономически план. 30 години след отварянето си за света, Китайската Република предлага на страната ни солиден опит натрупан в сферата на технологиите.


Това, с което пък България е интересна е географското положение, членството в Европейския съюз и качествените стоки на ниски цени. Китайският интерес е насочен главно към родното вино, мед, слънчогледовото олио, както и към продуктите от маслодайна българска роза.


„Продуктите от розово масло се ценят изключително много в Китай заради тяхната специфика. Колкото до виното, всички мои сънародници, които са го опитвали са на мнение, че въпреки по-ниската цена, качеството му не е по-лошо от това на италианското или френското. За да може да покрие нуждите на огромния китайски пазар, вносител от Китай е отправил запитване към български винопроизводител дали може да изкупи цялата му продукция. Сега чака отговор”, пояснява Кехуа.


За да се засили партньорството между двете страни, отскоро се провеждат бизнес форуми, на които участват стотици китайски и български предприемачи. Като резултат не малко китайски фирми решиха да започнат производство в страната ни.


Интересен факт е и желанието на все повече китайци да почиват в България. За да може България да започне да посреща големи групи китайски туристи обаче, първо трява да се помисли за облекчаване на визовия режим, обясняват от посолството.


Друг важен момент е осигуряването на удобен самолетен превоз на туристите от Китай, както и осигуряване на подходящ превоз от аерогарата до хотелите и туристическите обекти след като пристигнат в България.


Подобряването на инфраструктурата също е от съществено значение. На българско-китайските бизнес форуми вече се обсъждат и тези въпроси.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Ева Костова