Никой не може да каже токсично ли е, опасно ли е, казаха от сдружението „Да запазим Корал”

Странно бяло вещество покри плажовете по Южното Черноморие. Засега обаче не се знае какво точно представлява субстанцията, изплувала на повърхността и как се е появила тя.


Никой не може да каже токсично ли е, опасно ли е неизвестното бяло вещество по плажовете, което намерихме”, обясни Атанас Русев от сдружението „Да запазим Корал”, цитиран от БГНЕС. Русев изпрати в рубриката "Моята новина" на NovaNews.bg снимка на веществото. Повече можете да четете ТУК.


Веществото е забелязано още в сряда на плажа на Синеморец. Приличало е на парафин и е миришело на петрол. Веднага е подаден сигнал на РИОСВ – Бургас.

 

„Сигнализирахме вчера и до днес – нищо. Нито се знае дали не е отровно, нито се знае дали не е радиоактивно. Прилича на сапун, на парафин, но е с лоша, остра миризма”, обяснява Атанас Русев. Той е изпратил част от веществото в частна лаборатория и се очаква днес да стане ясно какво представлява то.

 

Инспекторите от няколко институции се въздържаха от заключение дали гранулираното веществото изхвърлено от морето е опасно за човешкото здраве.

 

От районната инспекция по околната среда и водите в Бургас съобщиха за Нова ТВ, че техни инспектори обхождат плажовете, за които се знае, че е изплувало бялото мазно вещество. Не се ангажираха със срок, в който резултатите от пробите ще бъдат готови.

 

Въпросното вещество е било забелязано още преди ден като големи петна движещи се по течението към бреговете. Вече са залети крайбрежията на Приморско и Царево, плажовете в Лозенец, къмпинг Корал, Варвара, Ахтопол, дори река Велека. Пробите на киселинност на водата днес се оказаха нормални, но какъв е съставът на веществото все още не е ясно.

 

Версиите сред плажуващите бяха различни. От терористичен акт до неволен разлив на мазнина от товарен кораб. Суматоха по плажовете няма, но много от родителите прибраха децата далеч от брега. Хората не питаха дали е опасно, а  кога плажовете ще бъдат почистени.

 

Повече по случая ще научите от репортажа във видеото.

 

Репортер: Елена Танева