Според проучване в северните райони вземали хероин, а на юг – амфетамини и кокаин

Французите са най-големите потребители на наркотици в Европа. Резултатите са получени от изследвания на градските отпадъчни води, информират белгийските медии, цитирани от БТА. При изследването се оказало, че концентрацията на молекула, която се съдържа в канабиса, е пет пъти по-висока от данните за Амстердам.


Според данните съществувала съществена разлика в наркотиците, които се използват в различните географски зони. Оказало се, че в североизточната част на Франция преобладавала употребата на хероин, докато в южните райони по-разпространени били амфетаминът и кокаинът. Проучването показва още, че в големите френски градове се употребяват 2,5 пъти повече наркотици, отколкото в малките селища.


Изследователите проследили пътя на отпадъчните води до световния океан, установявайки, че рибата поглъща част от преработените наркотични съставки. Така се прави извод, че не би било изненада, ако в тялото на клиентите на рибните ресторанти попаднат следи от наркотици, без да са прибягвали до забранени от закона вещества.