Необичаен призив „Искаме си парното“ посреща на входните врати на 4 блока в центъра на Асеновград

20 семейства от Асеновград вкупом се вдигнаха на бунт с искане да имат парно - и това на фона на хилядите жалби срещу високите сметки за парно и масовия отказ от топлофикационните дружества. Хората остават без топло на прага на зимния сезон, след като австрийската компания EVN решава да закрие единствената си парна централа в Асеновград, защото била нерентабилна.

 

Необичаен призив „Искаме си парното“ посреща на входните врати на четирите високи блока в центъра на Асеновград. След цели 40 години изрядни абонати на "Топлофикация" изведнъж остават без парно и с неизползваеми радиатори. На прага на зимния сезон EVN-Топлофикация еднолично прекратява отношенията си с тях.

 

Семействата от четирите блока редовно плащат сметките си за парно. Казват, че и през ум не им минавало да се откажат, защото това отопление им идвало в пъти по-евтино, отколкото ако се отоплявали на ток.

 

Шокът за Мюмюн сега е още по-голям, тъй като наскоро похарчил спестените си пари, за да замени старите радиатори с нови. Тепърва трябва да търси средства назаем за нов начин на отопление.

 

Четирите високоетажни блока са построени без коминни тела. Затова единственото спасение на семействата е да се отопляват на ток. За 80-годишната баба Донка това означава или да остане на студено тази зима, или да гладува и пенсията й да отива за електричеството.

 

Без парно тази зима семействата с малки деца казват, че ще бъдат изправени пред истинско изпитание. Със застудяването на времето опасенията им стават все по-сериозни.

 

От EVN аргументираха закриването на единствената си топлоцентрала в Асеновград с мотива, че съоръжението е неизгодно като разход и поддръжка.

 

Топлофикационното дружество обмисля като компенсация за семействата да им предложи еднократни ваучери по 700 лева, с които тази зима да платят тока си. Домакинствата отказват и искат защита от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране. Основният въпрос, който поставят на държавния регулатор, е „Има ли право едно топлофикационно дружество да остави без парно посред зима изрядни абонати?“

 

Репортер: Благой Бекриев