Властите в Италия предполагат, че жертвите са над 300

Продължава издирването на изчезналите мигранти при потъването на кораб край бреговете на италианския остров Лампедуза. Над 200 от пътниците на борда са в неизвестност. Властите предполагат, че жертвите са над 300, а телата на около 100 от тях все още се намират на плавателния съд на дъното на морето. В памет на загиналите в Италия беше обявен траур.

 

С минута мълчание във всички училища в Италия беше отдадена почит на жертвите на инцидента. Минута мълчание запазиха и преди заседанията на Сената. Тази вечер в църквата на остров Лампедуза е предвидена литургия в памет на загиналите.

 

Капитанът на потъналия кораб - 35-годишен тунизиец, беше арестуван от италианските власти. Засега не е ясно дали ще му бъдат повдигнати обвинения. Той е бил депортиран от Италия по-рано тази година.

 

След кратко прекъсване поради лошо време търсенето на телата беше подновено с помощта на водолазни екипи. Корабът потъна на по-малко от километър от брега, на дълбочина около 40 метра. От около 500 души на борда бяха спасени само 155, повечето от които от местни рибари.

     

Трагедията отново актуализира въпроса за рискуващите живота си африканци, които се опитат да достигнат европейските брегове. В последните две десетилетия над 19 хил. души загубиха живота си при подобни инциденти.