Машината Т-72 я няма дори във Военния музей у нас

Пазарджишко село получи необичаен подарък от военния министър - танк. Оръдието, което още е на въоръжение в Българската армия, е дарено безвъзмездно на жителите на село Бошуля. Кметът наредил танкът да бъде поставен в центъра на селото, за да възпитава с него в патриотизъм децата.

 

Пазарджишкото село Бошуля е единственото в България, което има пред кметството си танк. Машината Т-72 я няма дори във Военния музей у нас. Кметът, който е бивш катаджия и страстен любител на оръдията, молил поред трима военни министри да му подарят танк. Накрая военният министър Ангел Найденов сбъднал желанието му.

 

14 хиляди лева струвала операцията по пренасянето на танка в селото. Парите дарили спонсори. Машината, която още миналата година е бракувана, е оценена от Военното министерство на 19 600 лева. Но министърът я дарил безвъзмездно за нуждите на селото. А според кмета нуждите са възпитателни.

 

Хората в селото обаче се питат как танкът ще възпитава подрастващите, след като в Бошуля почти няма деца. Именно поради тази причина и училището било закрито отдавна.

 

По-критично настроените в Бошуля смятат, че танкът не е оръжието, с което кметът ще реши проблемите на селото им. 

 

От два дни огромната машина пред кметството се е превърнала в истинска атракция за всички. Често хора с автомобили спират, за да снимат танка. Дори бай Кольо по три пъти на ден нарочно минава с каруцата покрай мястото, за да се любува с коня на оръдието.

 

След танка кметът на селото обещал на хората да им докара и военен самолет в центъра на Бошуля. 

 

Репортер: Благой Бекриев