Държавата не може пряко да увеличава или намалява лихвите, категоричен е депутатът

Държавата не увеличава или намалява лихвите. Ние сме в пазарна икономика и те се формират при пазарни условия. Искаме да направим формирането на лихвата по-пазарна”, заяви в студиото на „Здравей, България” депутатът от БСП и преподавател в УНСС Румен Гечев.

 

Всяка търговска банка решава по свое усмотрение каква величина на лихвения процент да постави. Не само че се прекалява с това, но такъв подход в Европа няма. Затова вторият принцип, който искаме да въведем, е лихвата да бъде формирана по европейски механизъм, добави Гечев.

 

Това трябва да доведе до намаляване на лихвите, защото приближаването на формирането на лихвите до пазарни условия означава повече конкуренция. Банките не са извършили нарушение, но все пак защитават интересите си. Случвало се е някои банки да сложат такъв процент на лихвите, колкото им е нужен, за да се издържат. С новия модел всички банки ще формират лихвата си по един и същ модел, но това не значи, че тя ще е еднаква навсякъде”, заяви депутатът от БСП.

 

По отношение на частния фалит – обявяването в несъстоятелност на физически лица, проф. Гечев заяви, че за съжаление в България не е възможно да се въведе испанският модел. „Не е възможен и датският модел – общината да поема грижите за хората, които са останали на улицата. Тук не разполагаме с такива бюджетни средства. Единствената защита, която можем да осигурим на хората, които могат да загубят единственото си жилище, е имотите им да се оценяват по пазарни условия и цена”, добави експертът.

 

Проф. Гечев коментира и промените по предсрочното погасяване на кредитите. „Постигнахме съгласие с Асоциацията на търговските банки и БНБ. Решението е предсрочното погасяване да бъде с такса близо до нулата", каза той.

 

Професорът отново потвърди, че причината да не се появи за лекция в УНСС по време на протестите, е извънредно заседание на парламента.

 

Протестите в УНСС бяха насочени срещу депутати от БСП, което е публично признание, че те са политически. Сред недоволните дори имаше хора, които не са студенти или са от други университети. Това е грубо нарушение на законите, престъпление. Не смятам, че трябва да бъдат арестувани, но трябва да бъде проверена тяхната самоличност. Но определено е сериозно нарушение на Закона за академичната автономия. На Запад такава акция не би продължила повече от няколко минути. Младежите имат всички права да стачкуват, но има места, на които е разрешено да го направят. Блокирането на цели университети е нарушение на закона”, категоричен бе Гечев.

 

Целия разговор с професор Румен Гечев може да гледате във видеото.