С цялата страна се проведоха шествия от недоволните младежи

Денят на будителите 1-ви ноември премина не само като празник, но и под знака на протестите. Студенти в различни градове на страната се събраха на протестни шествия. На места се стигна и до сблъсъци с полицията.

 

Празникът по традиция започна тържествено пред Народната библиотека. Малко по-късно около окупираната сграда на Алма матер започнаха да се събират преподаватели от Софийския университет. Те застанаха зад протеста на своите студенти.

 

Към протестното шествие на СУ се присъединиха и студентите от НАТФИЗ. В колона по един те преминаха по осевата линия по столичния булевард „Раковски” и се сляха с протеста пред Ректората. Оттам студентското шествие се отправи по централните улици.

 

Пред сградата на парламента шествието премина в жива верига, която обаче бързо се разпадна. Но не и протестът на студентите. Младежите блокираха ключови кръстовища около университета и с часове спряха движението в центъра. На моменти обаче напрежението между тях и полицията ескалира. След няколко призива от полицията движението да бъде пуснато, униформените се принудиха да изтласкат протестиращите към тротоарите.

 

Студентите обаче не се отказаха и продължиха блокадата с непрекъснато пресичане на пешеходната пътека пред Ректората. Блокирано остана и движението около Орлов мост.

 

В същото време поддръжници на кабинета „Орешарски” се събраха в пространството между храм-паметника „Александър Невски” и Народното събрание и с възгласи „Подкрепа” засвидетелстваха своите симпатии към управляващите. В тълпата в близост до северния вход на парламента имаше хора от Враца, Пещера, Пазарджик, Асеновград, Перник и София. Те издигнаха лозунги като "Окупаторите оковаха будителите" и "Университет е различно от политика".

 

По-рано през деня се появи информация, че подкрепящите са пристигнали организирано в София. В електронното пространство бяха разпространени кадри, за които се твърди, че показват как общинари и други хора от Перник тръгват с автобус за столицата, за да се включат в акцията на контрапротестиращите, която трябва да съвпадне по време със студентския протест срещу властта. 

 

Сайтът „За Перник” публикува видеото, което обиколи и социалните мрежи. Изданието твърди, че кадрите са заснети в 7:10 часа на паркинга зад община Перник. Според публикацията става въпрос за общински служители, които е трябвало да бъдат превозени до столицата, за да бъдат противопоставени на „Ранобудните студенти”.

 

„Община Перник не е организирала и не изпраща в София никакви автобуси. Автобусите, за които има информация, се организират от БСП-Перник. В тях няма общински служители”, заяви категорично кметът на Перник Росица Янакиева. В коментар на кадрите, председателят на Общинския съвет, който е от ГЕРБ и е опонент на Янакиева, обаче заяви, че в организираните автобуси има и общински служители.

 

Впоследствие на площада пред "Александър Невски" действително пристигнаха автобуси със симпатизанти на правителството. Не е ясно дали сред тях са и потеглилите от Перник.

 

Въпреки протестите, денят бе отбелязан и празнично

 

Всичко по темата гледайте във видеото.