В месеца, когато сп.EVA празнува 15 г., си поговорихме с този, който я познава най-добре

Празник на красотата, чаровните усмивки, умерената суета, без която не може и въобще празника на всичко женско – всичко това отбелязваме този месец. Месецът, в който любимото женско списание EVA навършва 15 години.
 
 
За да се потопим цялостно в радостната емоция, да разберем как е възможно след толкова години да не губиш своето сладкодумие и за да си отговорим на въпроса каква е съвременната българка, си поговорихме с Милена Попова - главен редактор сп. EVA.
 
 
На какво е синоним EVA?
 
На добър разказвач на истории, на отворено сърце, на жена, която обича живота.
 
В този ред на мисли - какво прави EVA единствена и различна от всички останали?
 
Очите на влюбените в нея мъже.
 
Библейската традиция свързва Ева с грехопадението. Кого съблазнява EVA? 
 
Съблазнява живота, винаги и по всяко време.
 
А какво я прави неустоима в очите на другите?
 
Усмивката й.
 
EVA познава най-добре съвременната българка. Каква е тя? Ранима или по-скоро борбена? Консервативна или разкрепостена? Каква е сексуалността й? Разкажете ни как изглежда тя във Вашите очи на главен редактор на списанието.
 
Готова е да даде сърцето си, затова е ранима. Готова е да се бори за любовта си, затова е разкрепостена. Разкрепостена е, защото знае, че е секси и е уверена в това.
 
Какво се промени в списанието за 15 години?
 
Героите му – за 15 години се смени едно поколение. Сега дъщерите на първите ни читателки са наши читателки. Променихме се и ние, нашият език, критериите ни, представите ни, илюзиите, образите, с които разказваме. Научихме, че никога и по никакъв повод не трябва да подценяваме читателите. Промениха се и родните звезди – много от тях не си слагат червило, ако пиарът им не държи огледалцето.
 
И отново в този ред на мисли – имат ли годините значение? 
 
И още как! 
 
Най-вдъхновяващият човек, с когото EVA се е срещала?
 
Много са – лекари, артисти, музиканти, обикновени хора. Сещам се за една жена, Емилия Казакова се казва, която даде част от черния си дроб, за да спаси непознато дете. Или Венета Дилова, която сме снимали в юбилейния си брой. Тя има свои две деца, две приемни и отгледа още две в един дом за социално слаби деца. Или Пенка Балева, която на 67 скочи с бънджи за пръв път. Или пък Лили Иванова. Патрисия Каас. Ищар. Педро Алмодовар. Димитър Рачков и Мария Игнатова. Мария Илиева…
 
Най-силната корица на EVA за тези 15 години е...?
 
Не знам какво имате предвид под най-силна, вероятно най-продаваната. Но преди 10 – 15 години пазарът беше друг, сега е в стагнация. Не се осмелявам да сравнявам кориците, защото зад тях стоят хора. 
 
Имате ли вече план за следващите 15 години? Или поне 15 месеца?
 
Да търсим и откриваме героите на нашето време, да разказваме техните истории интересно, да запазим онзи дух на приятелство и вдъхновение, което ни прави EVA.
 
 
Автор: Миалена Халваджийска