Приходите в Бюджет 2014 са надценени, смятат икономисти

Има няколко много рискови неща в приетия вчера бюджет за следващата година, коментира в „Здравей, България” финансовият експерт Мика Зайкова: „Първо, приходите, дали те ще се случат. Там има едни 500 млн. за проекти на конкурсни начала, което означава, че за бизнеса е помислено. Само че как ще се случат тези приходи, при положение, че от данните на НСИ се вижда, че както Европа, така и България забавя темповете. Нещата са в границата на статистическата грешка”.

 

Най-фаталната грешка е, че никой не се бори с корупцията и контрабандата. В митниците ситуацията е същата, каквато беше при Бойко Борисов”, каза още Зайкова. „Оттам идват акцизите, митата… тези приходи трябва да се получат”.

 

Икономика трябва да има, дори при такава социална действителност като българската, отбеляза Валентина Богданова, депутат от "Коалиция за България" и член на Комисията по труда и социалната политика в парламента. „Когато държавата използва всички възможности на институциите и на финансите, с които разполага, в това има нещо добро. Държавата трябва да може да гледа напред… Скептицизмът е задължителен, но грамотните управленски решения са важни”, посочи народният представител.  

 

Вярно е, че в бюджета има повече разходи за социални нужди – по 200, 250 лева повече на всеки гражданин. Това може да бъде добро, може и да е лошо. Но не е много по-различно отпреди, защото равнището на социалните разходи и затова всеки един бюджет през последните 10 години е напрегнат, е някъде между 55 и 60% от всички разходи, т.е. нямаме кой знае каква нова ситуация”, коментира икономистът Красен Станчев.

 

„Дори най-прекрасната политика е свързана с някакъв доход. А един доход, за да бъде преразпределен, трябва да бъде произведен”, посочи експертът. По думите му оттук нататък частният сектор трябва да се остави да произвежда, да създава работни места, да има повече инвестиции.  

 

Според Станчев основната характеристика на бюджета е, че приходите наистина са надценени, има рискове, свързани със събираемостта на данъците, доста висок спад в корпоративното подоходно облагане - около 10% спрямо миналата година.

 

Целия разговор по въпросите, свързани с Бюджет 2014, можете да проследите във видеото.